Kirkkonummen museot ja historialliset käyntikohteet

Kirkkonummen historiasta on paljon kiinnostavaa tietoa paikallishistoriallisten tutkimusten ja julkaisujen ansiosta. Esihistorialliset kalliomaalaukset, keskiaikainen kivikirkko, yli 200 vuotta vanha Rönnskärin majakkarakennus sekä 1900-luvun alun huvilakulttuuri kertovat tämän vanhan maanviljelyspitäjän historian erityispiirteistä.

Kirkkonummen sijainti Suomenlahden kapeimmalla kohdalla on ollut myös sotilasstrategisesti mielenkiintoinen. Porkkalan saaristossa on runsaasti eri ikäisiä linnoitusrakennelmia ja hylkyjä muistona merenkulkijoista ja sotatapahtumista. Porkkalan vuokrakauden aikaan 1944-56 kaksi kolmasosaa Kirkkonummea oli vuokrattu Neuvostoliitolle merisotilaalliseksi tukikohdaksi ja on näin merkittävä vaihe Kirkkonummen historiaa.

Kirkkonummella sijaitsee useampi maatalouskulttuurin ajasta kertova museo, onhan Kirkkonummi ollut monen sadan vuoden ajan maanviljelysaluetta. Museoita sekä kartanoita kiertäessä saa useammankin kesäpäivän ajaksi mielenkiintoista tekemistä! Tässä Kirkkonummen museokohteet:

Hvitträsk

Hvitträskintie 166

Hvitträskin museo on kansainvälisestikin tunnettu kansallisromanttinen ateljeekoti. Arkkitehtikolmikko Eliel Saarinen, Hermanni Gasellius ja Armas Lindgren ihastuivat aikoinaan Vitträsk-järven maisemiin ja suunnittelivat paikalle ateljeen sekä asuinrakennuksen.

Nykyään arkkitehtuurisesti kiinnostavat rakennukset toimivat museona, joka esittelee niin arkkitehtuuria kuin elämää Hvitträskissä ja museon yhteydessä on myös kesäkahvila. Museo on kesän ajan avoinna aina keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-17.

Ragvaldsin museoalue

Överbyntie 140

Ragvaldsin museoalue on perinteinen maatila pihapiireineen vanhan Kuninkaantien varrella. Ensimmäiset tiedot Ragvaldsista esiintyvät jo 1540-luvulta peräisin olevissa Kustaa Vaasan asiakirjoissa. Nykyään tila toimii kunnan ylläpitämä museona.

Perusnäyttelyn lisäksi alueella voi tutustua perinnemaisemaan, luontopolkuun ja kasvitarhaan.

Ragvaldsin päärakennus ja Porkkalan vuokrakauden näyttely Eliasvillanissa ovat avoinna 4.6.-27.8.2022 lauantaisin kello 11-15.

Gesterbyn kartanon museo

Gesterbynpolku 1

Gesterbyn museoalueen pihapiirissä on vanhan kartanon rakennuksista säilyneet navetta ja muutamia aittoja. Päärakennus paloi noin 60 vuotta sitten kun Neuvostoliitto jätti Porkkalan. Paikalle on sittemmin siirretty alueen maamerkkinäkin tunnettu kaunis vanha tuulimylly Gammel-Tinasta, Masalasta sekä aittarakennus Getbergin tilalta.

Nykyisin Gesterbyn alueella voi tutustua Kirkkonummen kotiseutumuseon kokoelmiin, joissa esitellään vanhaa talonpoikaiselämää, jolloin ihmiset elivät lähes omavaraisesti ja valmistivat useimmat tarvikkeensa itse. Museon kokoelmista löytyy vaunuja ja rekiä sekä työkaluja ja esimerkiksi paikkakunnan vanhimmat palontorjuntavälineet.

Museoalueeseen voi tutustua ulkoa käsin ja sisätiloissa oleva näyttely on avoinna sopimuksen mukaan. Lisätietoja täällä.

Alisgården kotiseutumuseo

Alisgårdintie 1

Alisgården esittelee tyypillisen 1800-luvun kirkkonummelaisen kodin. Se on vuonna 1827 Israel Dahlin rakentama puustelli, joka on siirretty vuonna 1950 Evitskogista museoksi Lapinkylään. Kotiseutumuseossa voi tutustua talonpoikaisesineistöön. Lisäksi alueella on luhtiaitta, joka on siirretty Evitskogista paikoilleen.

Museo on avoinna 2022 kesä- ja elokuussa sunnuntaisin kello 12-14 sekä muina aikoina tilauksesta.

Muuta historiallista nähtävää Kirkkonummella:

Kirkkonummen kirkko

Tallinmäki 1

Kirkkonummen kirkko on 1400-luvulla rakennettu keskiaikainen kivikirkko. Alkuperäistä kirkkoa on laajennettu ja muutettu useita kertoja 1700- ja 1800-luvuilla ja nykyään alkuperäisiä runkorakennuksen osia on nähtävillä ristimuotoisen kirkon itäsakarassa.

Kirkkonummen kirkon laaja lasimaalauskokonaisuus on taiteilija Lennart Segerstrålen vuosina 1930-31 itse maalaama työ. Lasimaalauksia on yhteensä 40 kappaletta, ja ne muodostavat neljä temaattista kokonaisuutta: Vertausten ikkuna, Kärsimysten ikkuna, Ylösnousemuksen ikkuna ja Ylistyksen ikkuna.

Kirkkonummen kirkko on nimetty arkkienkeli Mikaelin mukaan Pyhän Mikaelin kirkoksi.

Porkkalanniemen esihistorialliset hautaröykkiöt

Porkkalanniemellä sijaitsee useampia pronssikautisia hautaröykkiöitä, joista vanhimmat ovat jopa 4000 vuotta vanhoja. Vetokannaksen taival on reilun kahden kilometrin mittainen merkitty reitti Porkkalanniemessä ja sen varrella on nähtävillä näitä esihistoriallisia muinaismuistomerkkejä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.